Thursday, September 8, 2016

Terkandas : SPAD arah pengendali LRT kemuka laporan penuh, cadang langkah penambahbaikan


Pada 3 Jun 2016, penumpang perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) dan Express Rail Link (ERL) terkandas apabila berlakunya gangguan bekalan elektrik akibat hujan lebat dan ribut petir.

Lebih 200 penumpang terkandas selama kira-kira 2 jam dan kelewatan berkenaan dilaporkan berlaku di LRT Laluan Ampang antara stesen Bandar Tasik Selatan dan Sri Petaling.

Semalam, 7 September 2016, berlaku lagi kejadian serupa namun melibatkan pengguna LRT yang lebih ramai. Mereka terkandas selama kira-kira 3 jam akibat masalah teknikal yang berlaku di antara stesen Ampang Park dan Dang Wangi menyebabkan laluan di antara beberapa stesen di pusat bandar raya dihentikan untuk proses baik pulih.


Keseluruhan perkhidmatan dari laluan Gombak hingga Putrajaya terjejas apabila kesemua tren di laluan terlibat bergerak perlahan dan berhenti lama di setiap stesen.


RapidKL dalam pada itu telahpun menyediakan bas ke KL Sentral, KLCC, Masjid Jamek dan Datuk Keramat, manakala tren ulang-alik disediakan untuk laluan Ampang Park ke Gombak.

Dalam masa sama pengguna yang telah masuk ke kawasan bayaran tiket di stesen-stesen juga boleh memohon bayaran balik di pejabat khidmat pelanggan.


Selesai.

Ya, kejadian itu selesai untuk jangka masa pendek. Hakikat menyedari, terkandas selama 3 jam merupakan pengalaman pahit buat kebanyakkan penumpang. Segala rutin harian mereka turut terjejas apabila lambat sampai ke destinasi yang hendak dituju.

Apa yang mengejutkan, terdapat laporan yang mengatakan ada penumpang yang tidak dimaklumkan lebih awal mengenai permasalahan tersebut ketika mereka berurusan di kaunter stesen.

Apa yang pasti, kejadian seumpama ini sepatutnya tidak berlaku apatah lagi pada waktu puncak. Jika ia tidak dapat dielakkan sekalipun (akibat masalah teknikal) maka adalah lebih elok ia ditangani dengan lebih pantas dan tersusun.


Sementara pihak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) turut memandang serius berhubung kejadian tersebut.

SPAD dalam kenyataannya telah mengarahkan Rapid Rail Sdn Bhd untuk menjalankan audit dan siasatan bagi mengenal pasti punca insiden tersebut dan mengemukakan langkah-langkah mitigasi untuk mengelakkannya daripada berulang.

Sehubungan itu, pengendali dikehendaki mengemukakan laporan penuh kepada SPAD pada 21 September 2016 ini. Dalam masa sama pengendali juga perlu mencadangkan langkah-langkah untuk menambah baik perkhidmatan dan mengurangkan masa yang digunakan untuk bertindak balas.

Pengguna yang ingin membuat aduan mengenai insiden ini boleh mengirimkan emel kepada aduan@spad.gov.my.

No comments:

Post a Comment