AdSense

Thursday, June 19, 2025

ANTARA UNGKAPAN YANG AKAN SENTIASA DIINGATI




"Kerajaan yang ada pada hari ini Kerajaan Perpaduan. Kerajaan ini kerajaan kami. Jadi ikut suka kamilah." - YB Mohd Sany Hamzan, Ahli Parlimen Hulu Langat (PH-Amanah), 6 Jun 2023.


"Semua anda yang masuk dalam live saya dan mengeluarkan kenyataan ini, anda sedang dipantau oleh pihak berkuasa. Jangan marah saya kalau ada panggilan nanti ataupun ada radio car yang singgah di rumah anda. We are monitoring, behave yourself (Kami sedang memantau, jaga kelakuan anda).” - Datuk Fahmi Fadzil, Menteri Komunikasi (PH-PKR), 26 Jun 2023.


"Saya nak jemput Tan Sri Azam Baki (bos SPRM) ke pejabat minum teh. Hari ini saya nak umumkan, saya keluarkan arahan kepada JKT (Jabatan Kerajaan Tempatan), cari TikToker dan mereka yang sebar 'berita palsu' (tanya pasal MyK105k je pun). Kementerian akan membuat laporan kepada MCMC (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia)." - YB Nga Kor Ming, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (PH-DAP), 20 Mei 2025.


Soalan: Masih ada kebebasan media dan kebebasan bersuara di Malaysia pasca PRU15? Jika ada, kenapa banyak akaun media sosial dipadam / disekat walaupun tidak menyebar fitnah, tidak menyebar berita palsu dan tidak sentuh isu 3R?


*Tak perlu jawab di sini. Jawab di peti undi PRU16 nanti.






No comments:

Post a Comment