AdSense

Friday, December 24, 2021

Kecelakaan regim PH punca banjir buruk di Selangor?Kerajaan BN Selangor sebelum tahun 2008 pernah memulakan projek tebatan banjir berskala amat besar yang dinamakan Canal City.

Pada tahun 2007, projek itu sudah diberi peruntukan RM3 bilion.
Lokasi projek tersebut adalah ke selatan Majlis Perbandaran Shah Alam iaitu sekitar Taman Seri Muda dan Kota Kemuning.

Ia melibatkan pembinaan terusan air utama sepanjang 18km merentasi daerah Klang hingga ke daerah Hulu Langat yang akan menghubungkan Sungai Klang dengan Sungai Langat dengan matlamat mengalihkan 30 peratus air dari Sungai Klang ke Sungai Langat pada waktu puncak.

Beberapa terusan sekundar juga akan dibina.

Selain itu juga akan membina beberapa takungan air yang amat besar (seperti HORUS) untuk menyimpan air yang akan menjadi sumber air penduduk Selangor.

Projek telah mula dibina pada tahun 2007 sehingga tahun 2009 tetapi tergendala apabila kerajaan Pakatan ambil alih Selangor selepas PRU12.

April 2009: Work at Canal City project ongoing
https://www.theedgemarkets.com/article/work-canal-city-project-ongoing 

Lalu projek tebatan air ini dibatalkan terus oleh kerajaan Pakatan Selangor dengan alasan ianya tidak memberi manfaat besar bagi Selangor.

Feb 2011: Tiada manfaat, S'gor batal projek tebatan banjir
https://www.malaysiakini.com/news/155428

Akhirnya, tanah yang dikhususkan bagi projek ini dijual oleh kerajaan Selangor dengan harga murah giler kepada developer dua minggu sebelum PRU13.

"April 2013: Dijaya to acquire land in Canal City for RM1.3b"
https://www.theedgemarkets.com/article/dijaya-acquire-land-canal-city-rm13b

Jika terusan air ini dapat mengurangkan risiko banjir disamping dapat menambah rizab air mentah Selangor namun saya rasa ada keperluan untuk mengkaji semula perlaksanaan projek ini.

Sumber :
https://www.facebook.com/najibrazak/posts/470846111072999

1 comment:

  1. Orang Selangor kan pandai-pandai dri orang lain..udahnya pindahkan le rakyat sri muda ke dijaya..sapa le bangsa yang kaya dapat berurusan dengan dijaya tu ye..pastu orang lain kena bencana..

    ReplyDelete