Friday, June 16, 2017

BONGKAR kerakusan Guan Eng dan DAP di Pulau Pinang


Rakus dan tamak.

Sifat yang sesuai dilabelkan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng. Ia bertepatan dengan apa yang dilakukan Guan Eng hari ini apabila menjawat 19 jawatan sebagai pengerusi dipelbagai agensi kerajaan negeri.


Ini bukan cakap kosong seperti kebanyakkan pemimpin DAP. Tetapi fakta yang dirujuk daripada jawapan bertulis di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang ke 13 seperti yang dilaporkan akbar berbahasa Cina pada 5 Jun lalu.


Guan Eng yang juga anak kepada veteran DAP Lim Kit Siang ini seolah-olah seperti rambang mata setelah berjaya mendapatkan mandat daripada rakyat Pulau Pinang dalam piliharaya sejak tahun 2008.

Jika diselak semula sejarah... Guan Eng dan DAP mula menguasai Pulau Pinang selepas bekerjasama dengan Anwar Ibrahim dalam Pakatan Rakyat. Selepas Anwar dipenjarakan atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, kerakusan Guan Eng dan DAP dalam menggondol Pulau Pinang seperti tidak dapat dibendung.


'Jasa' Anwar dan PKR dalam membantu DAP mendapatkan kuasa di Pulau Pinang telah dilupakan. Tambahan pula wujud ramai pemimpin DAP yang tidak bersetuju Anwar diangkat sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang memenangi pilihanraya ke 14 (PRU14) kelak. Bagi mereka, pemilik parti Peribumi Bersatu (PPBM) Mahathir Mohamad lebih layak menjadi Perdana Menteri buat kali kedua biarpun usianya kini melebihi 90 tahun. Paling penting, Mahathir disifatkan lebih senang dikawal berbanding Annwar yang sinonim dengan sifat pemberontak.

Berbalik kepada kisah rakus dan tamak pemimpin DAP, Pengerusi MCA Pulau Pinang, Datuk Tan Teik Cheng mencadangkan Guan Eng supaya mengambil dua lagi jawatan iaitu Pengerusi Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP). Kata orang, alang-alang menjadi rakus dan tamak, apa salahnya Guan Eng menerima cadangan tersebut bukan...


Lagipun, sifat rakus dan tamak ini tidak jauh bezanya dengan sifat diktator bapanya, Kit Siang. Bapa borek, anak rintik.

Hakikatnya, ini bukan soal dengki atau iri hati tetapi lebih kepada mendedahkan wajah sebenar Guan Eng dan DAP. Bagaimana seorang pemimpin dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik apabila dalam masa sama menjawat lebih 20 jawatan?

Ini baru menguasai Pulau Pinang... Bayangkan kalau Guan Eng dan DAP menguasai Putrajaya? Dapatkah rakyat Malaysia menerima kepimpinan yang rakus dan tamak seperti Guan Eng dan DAP? Ini belum lagi sentuh tentang penggadaian tanah yang dilakukan secara besar-besaran di Pulau Mutiara itu!

Oleh yang demikian, masyarakat khususnya di Pulau Pinang harus sedar dan bangkit daripada tidur. Terimalah hakikat bahawa Guan Eng dan DAP gagal mentadbir negeri jajahannya dengan baik. Mereka sebenarnya bukanlah satu kerajaan yang berjaya. Tetapi satu kerajaan yang hanya pandai menghabiskan 'madu' yang dikumpul oleh pemerintah Barisan Nasional sebelum ini.

*Konon pentadbiran kerajaan negeri mengguna pakai slogan CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus). Tapi pemimpinnya dihadapkan ke mahkamah berhubung kes rasuah.

No comments:

Post a Comment