Sunday, March 29, 2015

Bentang POTA, Jangan di Layan si Tukang Bangkang!


Macam-macam hal kat Malaysia ni... Budaya menghasut nak menjahanamkam negara demi kuasa makin menjadi-jadi.... nak pulak Facebook, Twitter makin popular... Senang je, sekali posting, sekali tweet boleh memperdayakan orang ramai....

Sekejap sahaja jadi viral... Pasal orang mati pun ada orang buat fitnah.... Member elok je duduk hospital, pengguna laman sosial yang tak bertanggungjawab sibuk sebar kata si polan si polan dah mati...

Benda ni sudah menjadi perkara biasa dalam kehidupan rakyat Malaysia...


Budaya menghasut pulak sangat popular dikalangan pemimpin politik. Orang sibuk membangunkan negara, puak-puak ni pulak sibuk menghasut untuk membenci antara satu sama lain....

Sebab apa? sudah tentulah sebab hendakkan kuasa..... Sudah kalah masa pilihanraya, tidak disokong rakyat maka guna pula cara menghasut sebegini... Bila negara kita nak membangun, nak maju???

Tak cukup, gunakan Fan Page yang mempunyai ramai pengikut.... Taktiknya, mula-mula tubuhkan Fan Page ini mereka hanya sebar video-video kelakar... Jadi ramailah pengguna media sosial suka dan tertarik....Tapi lama-lama, bila sudah ramai 'Likes', mereka suntik sedikit demi sedikit agenda politik kotor seperti menghasut dan menyebar fitnah...

Bagusnya ada Akta Hasutan... dapatlah beri pengajaran kepada mereka yang berniat jahat ni... busuk punya orang!!! Bukan pihak penguasa seperti PDRM sahaja, SKMM juga perlu memainkan peranan penting dalam hal berkaitan media sosial ini!

Cukup!!! majoriti rakyat Malaysia sudah pasti semakin bosan dengan agenda kotor puak minoriti yang terdesak ini.. Sampai bila-bila pun Malaysia tak akan berkembang maju!!!


Syukur, ada juga pihak yang memandang serius tentang perkara ini... Malaysia perlu maju ke hadapan, bukannya asyik berpolitik, asyik bergaduh sesama sendiri di ruangan komen dan sebagainya... Belum lagi dikira pertelagahan berkaitan isu-isu agama dan perkauman... Sampai bila negara nak maju?????

Ditambah pula dengan anasir-anasir keganasan yang mula menular dalam negara.... Bahaya, sungguh bahaya!!! Apakah kita sanggup mendengar bunyi tembakan, bunyi ledakan bom setiap hari. Yang sebelum ini kita hanya melihat di kaca televisyen sahaja, kini berlaku di depan mata???


Sebab itu Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) akan dibentangkan di Dewan Rakyat 6 April - 9 April ini.

Akta ini digubal khusus untuk mengekang penularan kegiatan keganasan. Berbeza dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang sudah dimansuhkan sebelum ini.

Selain itu Rang Undang-Undang Pengganas Asing juga akan dibentangkan dalam persidangan Dewan Rakyat.

Satu untuk mengekang keganasan dalam negara, satu lagi untuk mengekang pengganas asing.


Inilah yang kita harapkan... Dengan adanya kedua-dua akta ini maka sudah pasti kita dapat hidup dalam keadaan harmoni... Jangan biarkan puak-puak yang hendak menjahanamkan Malaysia ini mempunyai ruang dan peluang!

No comments:

Post a Comment