Friday, February 15, 2013

Mengenai MINYAK PETROL yang Anwar Ibrahim cuba NAFIKAN!Nampak gayanya ketua pembangkang Anwar Ibrahim bertambah pening kepalanya menjelang pilihanraya.
Dalam kebiasaan ceramah Anwar Ibrahim, beliau akan menabur janji yang semanis air tebu dan indah umpama bulan dan bintang.

Antara umpan utama Anwar Ibrahim meraih undi sejak dahulu adalah mengenai ekonomi.
Tajuk yang diambil kerana kononnya beliau dahulu menyandang jawatan sebagai Menteri Kewangan.
SUATU KETIKA DAHULU...
Menteri Kewangan yang ingin MEMIMJAM daripada BANK DUNIA ketika negara mengalami kegawatan ekonomi sekitar tahun 1998.

Ya, mungkin kerana kegagalan masa lampau itulah Anwar kini dilihat semakin TAKSUB pada DIRI SENDIRI.

Dalam setiap ceramahnya, umpan utama untuk mengaburi mata rakyat adalah mengenai, MINYAK PETROL.

"Ini hari kita menang, esok harga minyak turun"

Itu adalah dialog rutin Anwar dalam ceramahnya...

Hakikat yang sebenar, apa yang kita perlu tahu mengenai petrol dalam negara :

Ini penyelidikan yang dibiayai oleh mana-mana kerajaan, sebaliknya kajian Bloomberg itu adalah untuk pelanggan-pelanggan mereka di serata dunia buat perbandingan bagi tujuan pelaburan. 

Bloomberg yang buat penyelidikan bertajuk ‘Highest & Cheapest Gas Prices by Country’ itu, harga petrol di negara ini dalam dolar Amerika Syarikat (AS) adalah pada AS$2.36 segelen, juga paling murah di Asia Tenggara.

Lebih menarik lagi kajian itu dibuat berdasarkan himpunan profil data daripada Associates for International Research Inc (AIRINC); portal pemantau tenaga Eropah, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF); dan Energy Information Administration dari Amerika Syarikat (AS).

Bloomberg dalam kajiannya membabitkan 60 negara itu menyenaraikan Venezuela sebagai negara dengan harga petrol paling murah di dunia, diikuti Arab Saudi, Kuwait, Mesir, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Iran, Nigeria, Malaysia, Mexico dan AS.

Turki disenaraikan sebagai negara dengan harga petrol paling mahal di dunia, diikuti Norway, Belanda, Itali, Portugal, Greece, Sweden, Belgium, Perancis dan Denmark. Dalam kalangan negara di Asia Tenggara, Indonesia berada di tempat ke-11, Thailand (13), Filipina (17) dan Singapura ke-22).

Harga petrol di Singapura dijual pada AS$6.26 atau RM19.43 segelen; Indonesia (AS$3.66 atau RM11.31 segelen); Thailand (AS$4.42 atau RM13.65 segelen); dan Filipina (AS$4.87 atau RM15.05 segelen). Purata 1.17 liter sehari

Bagi Malaysia, kajian Bloomberg itu menyatakan, seorang rakyat di negara ini perlu membelanjakan 7.5 peratus daripada purata gaji harian mereka, iaitu AS$32 (RM98.90) sehari untuk membeli segelen petrol. 

Mengikut kajian itu, secara purata seorang penduduk negara ini menggunakan 0.31 gelen (1.17 liter) petrol sehari. Sebagai perbandingan di rantau ini, seorang penduduk di Indonesia dengan purata pendapatan harian AS$11 (RM33.99) perlu membelanjakan 33 peratus, manakala di Thailand yang penduduknya memiliki purata gaji harian AS$17 (RM52.53) pula 25 peratus.

Rakyat Filipina dengan pendapatan harian AS$7.11 (RM21.96) perlu membelanjakan purata 69 peratus, sementara penduduk Singapura yang memperoleh purata pendapatan harian AS$139 (RM429.5) sehari sebanyak 4.5 peratus.

Berbanding sembilan negara dengan harga petrol paling murah pula, yang mana kecuali Mexico adalah dalam kalangan 20 negara yang memiliki rizab minyak terbesar, penduduk Venezuela dengan purata pendapatan harian AS$31 (RM95.79) hanya perlu membelanjakan 0.2 peratus, manakala penduduk Arab Saudi dengan purata pendapatan harian AS$64 (RM197.76), sebanyak 0.7 peratus.

Penduduk Kuwait pula dengan purata pendapatan harian AS$123 (RM380.07) perlu membelanjakan 0.7 peratus; sementara penduduk Mesir dengan purata pendapatan harian AS$9.04 (RM27.93) pula sebanyak 13 peratus.

Di UAE, penduduknya dengan purata pendapatan harian AS$180 (RM556.20) perlu membelanjakan satu peratus dan penduduk di Iran dengan purata pendapatan harian AS$18 (RM55.62), sebanyak 12 peratus. Penduduk di Nigeria yang memiliki purata pendapatan harian AS$4.74 (RM14.64) perlu membelanjakan 49 peratus, manakala penduduk Mexico dengan purata pendapatan harian AS$29 (RM89.61) sebanyak 11 peratus.

Penduduk di AS dengan purata pendapatan harian AS$140 (RM432.60) pula perlu membelanjakan sebanyak 2.4 peratus. Berbanding Turki, rakyatnya yang berpendapatan purata AS$30 (RM92.70) sehari pula perlu membelanjakan purata 33 peratus daripada gaji mereka untuk membeli segelen bahan api itu. 

Sementara itu, rakyat Pakistan dengan purata pendapatan harian sekitar AS$3.55 (RM10.96) sehari, iaitu paras paling rendah dalam kalangan 60 negara dikaji, terpaksa bekerja kira-kira sehari setengah hanya untuk membeli segelen petrol.

Negara yang dipilih dalam kajian Bloomberg itu adalah negara yang memiliki purata pendapatan individu minimum AS$3.50 (RM10.81) sehari, manakala harga petrol yang dinyatakan pula berasaskan pada harga segelen petrol biasa tanpa plumbum dalam nilai dolar AS.

Harga yang diambil kira pula ialah yang paling murah bagi setiap negara berikutan gred petrol berbeza mengikut negara. Maklumat data negara yang terbabit dalam kajian itu diperoleh agensi berita itu daripada CIA World Factbook dan Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).
SUMBER PAKATAN ada bantu rakyat?
Kenapa perlu cemburu dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)
Jika pakatan tidak mampu mendahulukan rakyat, usah pertikai usaha murni kerajaan Barisan Nasional!

Pernah ada siapa-siapa tanya, jika benar harga minyak turun, BERAPA nilainya? 5 sen kah?
Atau turun pada hari Isnin, kembali naik pada hari Selasa?
Anwar Ibrahim, tidak pernah berputus asa MENABUR JANJI PALSU !

2 comments:

  1. Anuar tu dah penat... Dah sampai klimaks asyik cakap isu yang sama. Dia ingat masuk putrajaya terus turun harga minyak. Apa Petronas tu di punyake? kontrak features yang ditambat boleh saja-saja nak terminate? Berapa nilai penalti yang kena bayar pula? Berapa ringgit minyak yang dia fikir nak turun 50 sen atau 1 sen? Cakap dengan orang kampung bolehlah.

    ReplyDelete
  2. elok tanya dia semasa dia kata nak turunkan harga minyak tu, kenapa dia beriya-iya nak pinjam drp bank dunia dulu?? kenapa tak berbincang dgn PM dan ahli2 ekonomi msia sebelum tindakan meminjam itu diambil??? atau dia salah mendapat maklumat drp penasihat2 nya ?

    ReplyDelete