Wednesday, May 20, 2015

Kerjasama FGV - ECN : Mewujudkan produk biomas lebih mapan dan menguntungkan!!!


#FELDA sentiasa bekerja keras dan memerah otak termasuk merebut peluang-peluang bagi mendapatkan keuntungan sekaligus berupaya memberi manfaat kepada rakyat terutamanya masyarakat FELDA itu sendiri.

Berbeza dengan kegiatan pembangkang, yang hanya tahu menyuntik politik kebencian selain bangkang, fitnah, bangkang dan fitnah. Tanpa memberi faedah kepada masyarakat.


TERBAHARU

FELDA Global Ventures Holding Bhd (FGV) kini menjalin kerjasama dengan Pusat Penyelidikan Tenaga Belanda (ECN) bagi menghasilkan pelet bahan api berkualiti tinggi.

Apa itu pelet?

Ia adalah bahan bakar yang mampu menghasilkan letrik. Permintaan bahan ini juga amat tinggi. Kebanyakkan pelet yang terhasil ini akan dieksport ke Jepun, Korea, China, Jerman dan beberapa negara di Eropah. Apa yang paling penting, ia memasuki pasaran antarabangsa dengan nilai tinggi !

Sedia maklum, sebelum ini tandan kelapa sawit yang kosong akan dibuang ataupun dibakar begitu sahaja. Namun kini ia akan diproses dan menjadi pelet berkualiti tinggi seterusnya menjana sumber pendapatan baharu #FGV.

Anak syarikat pengeluar minyak sawit mentah terbesar dunia, FGV Applied Technologies (FGVAT) telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan #ECN dalam program penyelidikan dan pembangunan bagi tempoh 18 bulan untuk menggunakan teknologi TORWASH ECN.

Kata Ketua Penyelidikan dan Pembangunan FGV, S. Palaniappan, teknologi ini juga boleh digunakan bersama dalam loji tenaga arang batu.

"Semua hasil kajian dan harta intelek yang dihasilkan menerusi program ini akan menjadi hak milik bersama."

Sehubungan itu, sebuah kilang perintis #TORWASH akan dibina di kilang Pusat Teknologi Biomas (MBTC) di Tekam, Pahang.

Teknologi ini juga mampu menjana kira-kira RM10 juta bagi setiap kilang dalam tempoh setahun! Seiring dengan aspirasi global FGV untuk mewujudkan produk biomas yang lebih mapan dan menguntungkan!

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete