Wednesday, August 21, 2013

PTPTN : Apa lagi anak didik Anwar mahu?

Apa lagi anak didik Anwar mahu?
Bilamasa timbulnya isu PTPTN...PTPTN akan melaksanakan CCRIS dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam ingkar, bermula bulan ini. 

Menerusi pendekatan ini peminjam PTPTN yang ingkar menerima kesan seperti peminjam institusi kewangan lain, terutama membabitkan kelulusan permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya, kata Idris. 

Mengulas lanjut, Muhammad Safwan berkata SMM akan melancarkan demonstrasi bagi menekan kerajaan sekiranya meneruskan pelaksanaan CCRIS tersebut. 

"Kita tuntut kerajaan kaji balik, dan batalkan pelaksanaan CCRIS itu. "Jika tidak kita akan terus memberi tekanan kepada mereka," katanya.

PTPTN mungkin sudah kering idea bagaimana mahu mendapatkan semula wang pimjaman tersebut agaknya...

NAMUN YANG DEMIKIAN...
KHAIRY JAMALUDIN TURUT TIDAK BERSETUJU DENGAN CADANGAN PTPTN ITU...

Katanya, kerajaan seharusnya mengambil pendekatan lain bagi mengumpul kembali dana yang dipinjam dari badan tersebut dan bukannya menyenaraihitamkan dibawah CCRIS.

"Keutamaan hendaklah diberi kepada tindakan bersepadu yang juga mengambil kira pemberian insentif bayaran balik serta kaedah pembayaran anjal yang mengambil kira situasi semasa peminjam," katanya dalam kenyataan kepada media di sini.

Menurut Khairy, hutang pendidikan PTPTN merupakan keperluan bagi meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi dan ianya bukanlah pinjaman pilihan peribadi seperti pinjaman kad kredit atau pinjaman kenderaan.

"Harus diakui bahawa pinjaman PTPTN bersifat keperluan kerana kerajaan tidak menawarkan pendidikan percuma sepenuhnya di institusi pengajian tinggi dan keperluan memiliki kelulusan sama ada diploma mahupun ijazah adalah penting bagi pembangunan kerjaya dan intelektual seseorang anak muda,"

APA yang kalut sangat ni...
Anak didik Anwar ini cepat benar gelabahnya...
Sikit sikit nak berdemonstrasi.... Cool la sikit...
Menteri sudah jawap pun...

Walau apa pun,
Setiap yang pimjam itu perlulah dipulangkan semula...
Untuk generasi akan datang juga, mereka juga inginkan peluang belajar...

Lihat sahaja pemimpin Pembangkang yang hanya pandai cerita berapi, tidak mengikut fakta dan angkuh.


Duit untuk Tabung PAS seKeluarga hangpa boleh bayar pulak???ASASNYA, BELAJARLAH BERSUNGGUH-SUNGGUH!!!
BUKANNYA PONTENG KULIAH DAN BARING ATAS JALAN AMPU ANWAR IBRAHIM!


APA LAGI ANAK DIDIK ANWAR MAHU???


No comments:

Post a Comment