Wednesday, November 2, 2011

TIADA lagi MELAYU di Melaka ?

Mana pergi orang Melayu di Melaka?

Program Ceramah PAS di Bukit Katil, Melaka pada malam tadi dikejutkan dengan pengumuman bahawa Ketua Pembangkang DUN Melaka, GOH Leong San bakal dinobatkan jawatan Ketua Menteri (KM) Negeri jika Pakatan berjaya menawan Negeri Bersejarah itu.

Goh yang juga merupakan ADUN DAP Kesidang merangkap Ketua Pembangkang DUN Melaka didakwa merupakan calon paling layak pada ketika ini kerana punyai potensi dan mampu membawa Melaka ke arah sebuah Negeri Berkebajikan.

Turut serta di dalam ceramah terbabit adalah Mat Sabu dan Nizar Jamaluddin. Kedua2 nya turut menyokong tawaran hebat yang diberikan itu. Malah ianya salah satu pendekatan positif dalam meneruskan hubungan persahabatan parti itu bersama DAP.

Namun beberapa Pemimpin PAS lain yang hadir tergamam seketika akan perlaksanaan Hukum Hudud yang diperjuangkan PAS Negeri jika berjaya menawan Melaka. Ini bukan persoalan rasis. Bukan rasis walaupun DAP parti yang menggunakan psychology untuk meneruskan misi rasis mereka.

Anwar pernah mendakwa bahawa prinsip keadilan tetap dipelihara jika Pakatan menawan Kerajaan Negeri mahupun Pusat. Ianya termasuklah isu perlantikan KM mahupun MB bagi sesebuah Negeri bergantung kepada jumlah majoriti kepadatan Penduduk. Dan penduduk berbangsa Melayu di Negeri ini berjumlah lebih dari 50% manakala Cina sekadar 38%.

Kelihatan misi DAP untuk menawan dan menjajah Negeri Melaka dan Johor semakin hampir mencapai sasaran setelah berjaya 'memujuk' beberapa Pemimpin PAS Negeri yang punyai pengaruh untuk meletakkan kuota jawatan KM kepada mereka. Buat masyarakat Negeri Melaka, adakah anda restu tawaran 'hebat' ini?

2 comments:

  1. kencing punya org...kalau ada tuah 5 bersaudara agak2 apa akan jadi??

    ReplyDelete
  2. jangan mimpi la si bangsat PAS kasi cina bangang pulak jadi PM melaka ?? wei PASberg org luar ko bolih kencing la org melaka jangan ko nak tipu la dari dulu sampai sekarang busuk punya hati .. fitnah ko tu tak kemana la PAS caittt !!!

    ReplyDelete