Bukan mahu menuding jari semata-mata tapi syarikat Bumiputera atau berkaitan kerajaan (GLC) perlulah ada sifat bertanggungjawab.
Kebanyakan peniaga Melayu terutamanya melibatkan pemilik restoran atau kedai makan ni, mereka kurang mahir selok belok perniagaan.
Tengok saja sekeliling kita, berapa banyak kedai makan Melayu yang tumbuh? Bukan mahu mempersoalkan maju nya kedai mamak...
Kedai mamak, selain daripada wujudnya pertubuhan yang saling membantu dikalangan mereka, secara tidak langsung mereka juga diberi tunjuk ajar berkaitan perniagaan.
Kedai Melayu, juga perlu ada pihak yang bertanggungjawab dalam memastikan perniagaan orang Melayu masih mampu berdiri di sekeliling kita, terutamanya di ibukota.
*Kurang seminit duduk di meja kedai mamak, sudah ada yang bertanya, "Minum?"
*Lebih dari 3kali menjadi pelanggan tetap di kedai mamak, tak payah order, air kegemaran pasti berada di atas meja menandakan betapa pekerja pekerja di restoran mamak yang PEKA pada keadaan sekeliling.
SOAL PENIAGA TIKAM SESAMA MEREKA ITU SOAL LAIN... DENDAM BERDENDAM BUDAYA ORANG MELAYU SEJAK DULU...
CUMA SEKURANG KURANGNYA ADA PIHAK YANG ADA RASA TANGGUNGJAWAB UNTUK MEMAJUKAN PERNIAGAAN ORANG MELAYU.
KERAJAAN DAH SEDIAKAN MACAM MACAM DASAR DAN FASILITI MAHUPUN PLATFORM UNTUK PENIAGA MELAYU, TINGGAL KINI AGENSI ATAU NGO UNTUK MEMANTAPKAN APA YANG SUDAH ADA.
Aku pun peniaga Melayu, dah lebih 7 tahun berniaga, Cabarannya Allah saja yang tahu. Orang Melayu susah nak cari pekerja Melayu!, kalau dapat pembantu Melayu, mereka cepat nak gaji besar, janji macam-macam boleh buat. Kau tengoklah perangai mereka, tak sampai tiga minggu mula buat perangai. Datang tiga hari lesap 4 hari. Kalau nak datang ganti, rupa macam Mat Dadah, kerja lembab, mengelamun khayal sepanjang masa! telefon bimbit tak lepas! pelanggan datang mereka anggap buat susah , sebab tu lambat nak pelawa atau tanya apa kehendak pelanggan! Matilah kalau pekerja Melayu macam ni! Ramai Melayu yang pandai masak tetapi tak mampu kendali kerenah macam-macam dikedai! Macam manalah nak maju?? Terpaksa bergantong pada minah-minah Indon, aduh pening lain pula yang dibawa minah-minah Indon ni! Akhirnya anak-anak aku yang berkelulusan universiti pun aku kerah manage kedai!!!
ReplyDeleteAku pun peniaga Melayu, dah lebih 7 tahun berniaga, Cabarannya Allah saja yang tahu. Orang Melayu susah nak cari pekerja Melayu!, kalau dapat pembantu Melayu, mereka cepat nak gaji besar, janji macam-macam boleh buat. Kau tengoklah perangai mereka, tak sampai tiga minggu mula buat perangai. Datang tiga hari lesap 4 hari. Kalau nak datang ganti, rupa macam Mat Dadah, kerja lembab, mengelamun khayal sepanjang masa! telefon bimbit tak lepas! pelanggan datang mereka anggap buat susah , sebab tu lambat nak pelawa atau tanya apa kehendak pelanggan! Matilah kalau pekerja Melayu macam ni! Ramai Melayu yang pandai masak tetapi tak mampu kendali kerenah macam-macam dikedai! Macam manalah nak maju?? Terpaksa bergantong pada minah-minah Indon, aduh pening lain pula yang dibawa minah-minah Indon ni! Akhirnya anak-anak aku yang berkelulusan universiti pun aku kerah manage kedai!!!
ReplyDeleteSatu saja yang perlu diubah oleh orang Melayu iaitu sikap.Kalau kita ubah sikap sambil lewa membuat sesuatu INSYALLAH kita akan ke depan.Orang Melayu ni lebih hebat dari kaum lain tetapi yang menghalang kita untuk Berjaya ialah sikap!
ReplyDeleteSetuju dgn Jane Duncan... Kbykan pkerja bgsa sendiri kita ni mmg pemalas dan susah nk dbndung. Psl hp ditangan, sy sgt sht setuju! Mmg betul bnda ni berlaku... Sedih...
ReplyDeletePenyamun yg mana boleh Berjaya setakat ini dlm sejarah.
ReplyDeleteAku selalu perhatikan perniagaan kat area umah aku. Aku setuju semua p[endapat di atas, tapi ada sisi lain yang kita x perasan. Banyak pasal negatif kalau nak fikir, memang betul. Cuba buka fikiran dan fokus positif.
ReplyDelete1. Kedai atau restoran melayu ni kekuatannya pada masakan melayunya, bukan perkhidmatan. Kita semua tau, akak jual nasi lemak tepi jalan bila2 boleh kaut untung dari pukul 8 sampai 10 pagi ngalahkan kedai mamak kalau ikut nisbah masa. Mamak sorang pun x akan bleh bukan kedai tepi jalan dan laku macam tu. Kesimpulannya ..fikirkan
2. Restoran kedai melayu kat tempat aku, kalau susah pasal waiter, mudah jer, buat style buffet. Layan diri .. petua dia mudah jer..meja lauk pauk, letak kat tengah2 kedai, amabil sendiri tak yah panggil waiter. Kalau x caya kau pergi kat Bukit Indah Ampang, cari restoran Dalilah. Dah nak dekat 20 tahun buka kat area tu. Waiter cuma fungsi hantar air jer. Restoran melayu lain kat situ buka tak sampai setahun, semua lingkup.
3. Budak2 melayu sebenarnya suka kerja kalau style fastfood atau bistro. Ada uniform ada imej. Kau nengok kat KFC ngan MC Donald. Ramai jer budak melayu kerja situ. So tauke restoren kena fikir ke arah tu. Buka restoran style camtu buat style antarabangsa. Whitecoffe citarasa tempatan macam Starbucks, banyak budak melayu kerja. Tapi tu kedai cina. Orang melayu kena buat satu.
4. Kalau kedai runcit , aku tengok budak2 cina pun dah malas nak jaga kedai runcit bapa dia org.Semua nak jadi tokey segera buka kedai hp atau jual CD haram. Kat tempat aku ada kedai seng seh (kedai ubat cina) dah nak tutup sebab anak dia x minat nak teruskan bisnes bapa dia. Last2 kedai tu budak indon ambil alih jual2 jamu rokok kretek, last2 terus ambil alih terus kedfai seng seh tu jadi kedai runcit 100%.
5. Kalau nk hidup dalam kedai runcit, kat tempat aku , aku nengok satu jer supermarket cina tak ada . Servis penghantaran segera ke rumah. Kat tempat aku ada kedai runcit mamak, punyalah berterabur macam stor tapi hidup sampai bertahun2. Kalau kau nengok secara kasar tak ada orang pun masuk. Orang masuk kedai supermarket sebelah kedai tu. TAPI ada rahsia x nampak. Setiap kali aku masuk beli rokok, mamamk tu mesti tengah pegang hp ambil order dari penduduk sekitar, hantar gas hantar sayur suratkhabar. Aku rasa tempat kau pun ada kot. Kedai cina x ader servis ni.